به گزارش تحریریه، باتوجه به اینکه آمارهای واقعی و ازجمله اینکه بانک مرکزی هم درآمد نفتی ایران را بیشتر از سال اول اجرای برجام اعلام کرد، این سوال مطرح می شود که دولت رئیسی با پول های نفتی چه می کند؟
براساس جدیدترین نماگرهای اقتصادی منتشر شده توسط بانک مرکزی که آخرین آن مربوط به نهماهه 1401 است، صادرات نفتی ایران به بیشترین مقدار خود پس از 1397 رسیده است.
فارس نوشت، طبق این گزارش (تصویر 1)، درآمد نفتی ایران در 9 ماهه سال گذشته حدود 42.3 میلیارد دلار بوده است و برآورد میشود این رقم تا پایان سال 1401 به حدود 56.4 میلیارد دلار برسد.
تصویر 1
نکته جالب اینکه طبق گزارش بانک مرکزی، درآمد نفتی ایران در سال 95 (سال اول اجرای برجام) معادل 55.75 میلیارد دلار بوده است. به بیان دیگر درآمد نفتی ایران در سال گذشته معادل (کمی بیشتر از) درآمد نفتی سال اول اجرای برجام است.
به طور کلی میانگین درآمد نفتی سالانه ایران در طول اجرای برجام معادل 59.5 میلیارد دلار است که تنها حدود 3 میلیارد دلار از درآمد نفتی ایران در سال گذشته بیشتر بوده است.
طبق بولتن آماری اوپک در سال 2023 میلادی، میزان درآمد نفتی ایران در سال 2022 معادل 42.6 میلیارد دلار بوده است که این رقم بیش از درآمد نفتی ایران در سال اول اجرای برجام معادل 41.1 میلیارد دلار بوده است.
البته افزایش قیمت جهانی نفت خام را نیز باید در نظر گرفت تا امکان مقایسه دقیقتری به دست آید. اما سوال مردم این است که چرا به طور مطلق نمی توان اثری از این افزایش درآمدها را پیدا کرد.
میز اقتصاد تحریریه معتقد است که اختصاص همه درآمدهای نفتی به ارز ترجیحی باعث شده است تا میزان فروش درآمدهای نفتی اثری بر زندگی مردم نداشته باشد و حتی اگر درآمدهای نفتی دولت رئیسی به 100 میلیارد دلار هم برسد اثری بر زندگی ایرانیان نخواهد داشت.
پایان/
نظر شما